plinten

De wanden en de vloer bepalen grotendeels de sfeer in een ruimte. De juiste plint zorgt voor een perfecte overgang tussen beide delen. Hiermee wordt er eenheid gecreëerd en kun je contrast maken in zowel kleuren als afmetingen. Wanneer je bijvoorbeeld een hoog plafond hebt (+260cm) dan adviseren we ook een hogere plint (ca. 9-15cm) bij een wat lager plafond (-260cm) volstaat een wat lagere plint (ca. 7cm). Daarnaast kun je rust en eenvoud creëren door dezelfde kleuren en stijlen te hanteren in het lijstwerk. Zorg dus altijd dat eventuele deurlijsten en/of plintneuten in dezelfde RAL kleur, en mogelijk ook het zelfde model, zijn als de plinten.

In Nederland en België wordt voor ruim 90% de kleur wit RAL9010 gehanteerd. Dit zowel op plinten als kozijnen. In nieuwbouwwoningen wordt vanaf 2020 ook steeds vaker RAL9016 gebruikt, deze is nog wat witter als 9010 en dus ook meer gevoelig voor vlekken en viezigheid. De kleur zwart (RAL9005) wordt ook steeds vaker toegepast, dit meestal in combinatie met zwarte deuren en/of kozijnen.

Plinten zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende modellen en stijlen, denk aan het standaard rechte model, een kraalplint, sierplint, schuine plint, halfronde plint enzovoort. De stijlen lopen uiteen van modern tot klassiek waarin moderne woningen bijna altijd de rechte plint wordt toegepast in een klassieke woning eerder de bekende kraalplint. Zie onderstaande foto voor het verschil.

Een voorbeeld van een rechte plint modern 15x70mm.
Rechte plint modern 15x70mm
Een voorbeeld van een kraal plint klassiek 15x70mm.
Kraal plint klassiek 15x70mm

Het verschil tussen een gelakte plint en folie plint

Een plint is doorgaans geverfd of voorzien van een folie. Een geverfde of gelakte plint ziet er over het algemeen wat mooier uit omdat de kozijnen, deuren en eventuele wanden ook geverfd zijn. U behoudt dan eenheid in de afwerking wat rust en eenheid weergeeft. Een folie plint kan bij een bepaald lichtinval iets meer glans geven. Wanneer de folie beschadigd en u het bruine hout ziet kan deze ook niet zo gemakkelijk bijgewerkt worden. Bij een gelakte plint kunt u deze evt. eenvoudig bij tippen of evt. de gehele plint verven.

Hoe kun je plinten plaatsen in een ronde muur?

Speciaal voor ronde muren bestaan er flexibele plinten. Deze unieke plinten zijn gemaakt van polyurethaanschuim waardoor je alle rondingen in een ruimte mooi kunt afwerken. We bieden deze plint aan in een dikte van 12 of 15mm dik en een standaard hoogte van 12cm hoog. Deze plint kan gemakkelijk met een stanleymes ingekort worden tot een hoogte van 70 of 90mm. De plint is al standaard voorzien van een primer en kan gemakkelijk in de gewenste kleur afgelakt worden. Voor meer informatie zie ook: OnlineVloerenSpecialist.nl

Wat zijn geluid reducerende plinten?

Wanneer u maximale geluiddemping wenst in uw ruimte adviseren we onze geluid reducerende plinten. Soms sluit namelijk de vloer niet volledig aan bij de muur en bevindt zich er een ‘lek’ tussen de muur en de vloer. Om eventuele ‘lekkage’ van geluid te reduceren kunnen deze speciale geluid reducerende plinten worden toegepast. Aan de onderkant van deze plint zit een kleine uitsparing waarin een geluid reducerende strip geïnstalleerd kan worden. De strip is leverbaar in de kleur wit, zwart, lichtbruin en donkerbruin.

In België worden ook steeds strengere eisen gesteld aan de geluidsreductie in appartementen. In België is een 10dB ondervloer nog geen vereiste in appartementen maar daarentegen dient een plint wel ca. 3 – 4mm boven de vloer te worden geplaatst. Dit om evt. geluidstrillingen vanuit de vloer niet via de muur naar andere ruimtes te laten geleiden. Andersom vangt de plint ook geluidstrillingen vanuit de muur op en kan deze overbrengen naar de vloer/ruimte. Een geluid reducerende plint is dan een perfecte uitkomst omdat met de rubberen rand eronder geen gat/naad zichtbaar is onder de plint. Maar de plint hangt wel vrij van de vloer en kan dus geen geluidstrillingen overbrengen. Hierdoor heb je een strakke en naadloze afwerking tussen de vloer en de plint en een perfecte geluidsreductie. Voor meer info zie ook: OnlineVloerenSpecialist.nl

Plinten vastkitten of met clips

De plinten worden meestal vastgekit met Hightack montagekit. Aan de achterzijde van de plint zit dan een kleine uitsparing waar u de kit kunt aanbrengen. We adviseren om de kit in een www vorm aan te brengen aan de achterkant van de plint. Dit noem je ook wel een w-verlijming omdat je steeds een w tekent met de kit. Zie ook hiernaast staande foto.

Voorbeeld van een manier om plinten vast te kitten.

Eventueel kunt u de plinten ook monteren met schroeven of spijkers alleen voor een mooie afwerking dienen deze dan nog wel geplamuurd en afgelakt te worden. Wanneer u de mogelijkheid wilt hebben om de plinten weer eenvoudig te verwijderen is een clip plint die ideale uitkomst. Bijvoorbeeld voor het later wegwerken van kabels, denk aan een geluidsinstallatie of wanneer u niets mag bevestigen aan een muur. De clips monteert u dan aan de muur en de plinten worden opgehangen aan de clips. Enig nadeel is wel dat wanneer u hier hard tegen aan botst, bijvoorbeeld met stofzuigen dat de plint kan losschieten. Wanneer de plint vastgekit wordt hebt u hier geen last van, wanneer de plint echter verwijderd moet worden is dat weer wat lastiger dan bij een kit montage.

Watervaste kunststof plinten voor in vochtige ruimtes

Omdat hout niet echt geschikt is voor in vochtige ruimtes zoals een badkamer zijn er speciale kunststof plinten ontwikkeld. Kunststof plinten zijn watervast en daarmee dus goed te combineren met een PVC of tegelvloer. Kunststof plinten zijn al op kleur gespoten en behoeven dus geen behandeling meer na montage. Montage kan worden gedaan met HighTack montagekit. Onze speciale kunststof plinten zijn leverbaar in 12 of 15mm dik en in 7, 8, 9 en 12cm hoog. Voor meer informatie zie ook: OnlineVloerenSpecialist.nl

MDF, Meranti, hardhout, grenen, eiken, aluminium of kunststof plint

Plinten zijn leverbaar in veel verschillende materiaalsoorten, het meest verkochte materiaalsoort in Nederland en België is toch MDF. Dit vanwege de strakke afwerking, hoge kwaliteit en sterke waterwerendheid. MDF is leverbaar in V20 of V313 waarin V20 niet vochtwerend is en V313 juist wel. Voorheen was V313 te herkennen aan de groene kernkleur echter zien steeds meer fabrikanten af van deze toevoeging. Dit omdat de groene kernkleur soms doordringt in de laklaag en dit de decorlaag kan beïnvloeden.